Un estudi revela que els boscos de pi negre produeixen més bolets que altres d’espècies similars
El lidera el doctorand de la Universitat de Lleida Ángel Ponce, hi han pres part investigadors del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, entre d’altres, i s’ha publicat en una revista científica. Es desprèn que amb un número d’espècies similars, els boscos de pi negre, situats en les cotes més altes, presenten valors més alts tant de producció com de riquesa fúngica. A més, si compten amb temperatures suaus i pluges, tenen pics de producció a finals d’estiu, un mes abans del què és habitual en altres hàbitats.
L’equip investigador ha recollit dades entre el 2015 i el 2019 per descriure els canvis en la productivitat, la diversitat i la composició de la comunitat de bolets. Han detectat 255 espècies, 17 de les quals pertanyen a la Llista Vermella d’espècies amenaçades. La productivitat mitjana anual és de 21,60 quilos per hectàrea i any en pes sec. Les famílies dominants són les que estableixen una relació simbiòtica amb les arrels dels arbres i milloren la tolerància a la sequera.
Les conclusions de l’anàlisi assenyalen que la productivitat i la riquesa d’espècies de bolets en boscos de pi negre són més altes a finals d’estiu, des de mitjans d’agost fins a final de setembre. D’altres espècies, com la gírgola, presenten més varietat a mitja tardor.
El responsable de l’estudi, Ángel Ponce, subratlla que és molt important fer aquest tipus d’estudis per conèixer què està passant sobre i sota la terra i entendre la importància de les variables meteorològiques en la producció i riquesa d’espècies. Els autors també consideren necessari cooperar amb altres països de la Mediterrània per tenir dades a gran nivell i poder-ne fer un seguiment al llarg del temps.